Slijedite nas

Plijesan potiče dječju astmu i alergije02.10.2011

slika'Kućno okruženje s vidljivom plijesni povećava rizik od respiratornih oboljenja kod djece', piše njemačka znanstvenica Christina Tischer u časopisu European Respiratory Journal. U znanstvenom je radu analizirala 61 međunarodnu studiju koje su proučavale zdravstvene posljedice boravka u pljesnivim zatvorenim prostorima te zaključila da izlaganje plijesni i sporama plijesni u zraku može provocirati upalu dišnih putova. Tischer i njezine kolege proučavali su utjecaj plijesni u dvije granične skupine: u prostorima gdje je plijesan vidljiva na zidovima te u domovima u kojima se plijesan nalazi u kućnoj prašini. Rezultati su pokazali da su djeca koja žive u domovima s vidljivom plijesni za 49 posto izloženi većem riziku da obole od astme te da je za 39 posto veća vjerojatnost da pate od alergija.
'Vidljive mrlje plijesni na zidovima ili miris plijesni pokazuju da je ta, inače normalna mikrobiološka sastavnica zraka, u jako visokoj koncentraciji, najčešće zbog prekomjerne vlage ili oštećenja zgrade', kaže Tischer. Izloženost komponenti plijesni u kućnoj prašini povezana je s nižim rizikom od astme i alergija.
Pretpostavlja se da je riječ o razlici između vidljive plijesni i komponenta plijesni koje su dio normalnog koktela bakterija, gljivica i drugih mikroba koji se nalaze u zraku u zatvorenom prostoru (prenešeno sa www.tportal.hr).

3 komentara

Avatar
15.06.2017 u 22:21h
Olá estão usando Wordpress para seu blog plataforma? Eu sou novo no mundo do blog, mas estou a tentar começar e criar meu próprio. Você precisa qualquer codificação html especialização para fazer seu próprio blog? Qualquer ajuda seria realmente apreciada!
Avatar
18.06.2017 u 13:58h
Entao vamos 'as dicas! Voces me ajudarao por email?
Avatar
14.07.2017 u 14:18h
I visited multiple sites b?t the audio quality f?r audio songs curreent ?t th?? web sie is in fa?t marvelous.

Komentiraj članak

Članak možete komentirati.

*  *  

Captcha